Hoe veilig is een zakenreiziger eigenlijk onderweg?
Deze maatregel komt voort uit een verhoogde terreurdreiging in de Verenigde Staten. Dit soort veiligheidsmaatregelen zijn natuurlijk niet nieuw. Sinds de aanslagen op 9/11 en recent de ramp met de MH17 zijn de consequenties van terreurdreiging nadrukkelijk merkbaar in de luchtvaart.
Hoe ervaart de zakenreiziger deze dreiging? Onze ervaring is dat de gemiddelde Nederlandse zakenreiziger hier met een gezonde dosis Hollandse nuchterheid in staat. Hij of zij is zelfredzaam en kijkt wel uit. Hij zal de extra controles zelf als hinderlijk ervaren maar ze geven wel een gevoel van (schijn-) veiligheid.
Dreiging van gevaar houdt echter niet op zodra men het vliegtuig verlaten heeft. Werkgevers in Nederland hebben een wettelijke zorgplicht voor hun werknemers; ook voor hun zakenreizigers. Velen geven hier invulling aan door enkel zaken te doen met gerenommeerde airlines en hotels. Anderen stellen dat een passende reisverzekering afdoende is.
Waar velen aan voorbij gaan is dat het gevaar op elke hoek van de straat loert, ook in ogenschijnlijk veilige westerse gebieden. Vaak is het geen gevolg van terreur maar betreft het juist kleine criminaliteit of gevaar voor de gezondheid. Hiervoor geldt voorkomen is beter dan genezen. Het is raadzaam om uw zakenreizigers met de juiste instructies op reis te sturen. Denk hierbij aan het verplicht gebruik van taxi’s in plaats van openbaar vervoer, het niet bij zich dragen van waardevolle zaken of onbegeleid over straat gaan. Om op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen op zakenreisgebied kunt u ook onze wekelijkse Global Risk Round Up raadplegen.
Wilt u binnen uw organisatie meer weten over uw wettelijke zorgplicht of juist over een goede gedragscode of veiligheidsinstructie voor uw zakenreizigers? Vraag uw travel management company dan om raad.
Hoe gaat uw organisatie om met de veiligheid van haar zakenreizigers?